G A L E R I J A   S A V R E M E N E   U M E T N O S T I  
K e j  K o l a  s r p s k i h  s e s t a r a  1 / I I
1 8 0 0 0  N i š
S r b i j a
T e l .   + 3 8 1 1 8 5 1 3 7 0 1 :   5 1 2 6 4 0
F a x . + 3 8 1 1 8 5 1 2 6 4 2
ww.gslunis.org
P R E S S
G A L E R I J A  
S A V R E M E N E 
L I K O V N E
U M E T N O S T I
N I Š
 
 
SLIKARSTVO
G R A F I K A
SKULPTURA 
O  S  T  A  L I
M  E  D  I  J  I
 
 

Umetnički savet Galerije savremene likovne umetnosti Niš u sastavu: Dušan Otašević (predsednik), Mileta Prodanović, Perica Donkov, Sonja Vukašinović i Milica Todorović je nakon pegledavanja 96 prispelih  zahteva za izlaganje  u narednoj godini, na sednici održanoj 19. juna 2018. godine prihvatio sledeće zahteve:

Za Oficirski dom: Art Distikt (projekat Dizajn u doba Juge), Ivona Fregl (projekat Umetnost osamdesetih i devedesetih godina), Vesna Milunović, Višnja Petrović i Mile Radičević

Za Paviljon: Milica Antonijević i Dušan Novaković, Ljiljana Stojanović, Svetlana Volic, Vladimir Stanković, Dragana Žarevac i Ivana Dragutinović, Stefan Lukić, Nebojša Adamović i Veljko Vučković, Strip scena Srbije.  Status rezerve ima Snežana Rančić.

Za Salon 77: Andeja Petraković, Dejan Trajković, Goran Delić, Jelena Glišić, Milica Rakić, Miloš Milosavljević, Sanja Dević, Nataša Dejanović, Snežana Petrović, NKC.Status rezerve ima Jefimija Kocić

U Nišu, 20. Juna 2018.
Pozivno pismo za izložbu
LIKOVNI UMETNICI NIŠA
Grafička radionica u Sićevu nastala je 2005. godine.
i plod je namere Galerije savremene likovne umetnosti Niš da formira profesionalnu radionicu za grafiku.Tokom njenog formiranja, prikupljena je i nabavljena oprema kao i adaptacija prostora u zgradi Likovne kolonije u Sićevu, ispostavilo se da je o potrebi postojanja ovakvog prostora bilo reči i ranijih godina u niškim kulturnim krugovima.Pomenute 2005. Galerija je obeležila redak jubilej 100 godina od prvog okupljanja umetnika u Sićevu. S toga se činilo logično da u ovoj značajnoj godini otpočne sa radom radionica koja će činiti još jedan segment plodne aktivnosti naše Galerije.Pored Centra za grafičku i vizuelna istraživanja „Akademija“ u Beogradu i smederevske grafičke kolonije  pri Kulturnom centru praktično ne postoji grafička radionica javnog karaktera.Prvih godina postojanja umetnici su se okupljali u maju i oktobru u trajanju od po sedam dana, po osmoro umetnika iz zemlje i inostranstva.Vodeći računa da dela ostaju zbirci grafika Galerije nose snažan lični pečat i duh vremena, pozivamo autore različitih generacija i stilskih opredeljenja.Od prvog zvaničnog okupljanja u jesen 2006. godine, želja organizatora je da sastav učesnika ima međunarodni karakter. Već s proleća 2008. godine u Sićevo dolaze prvi umetnici iz inostranstva i od tada svaki saziv ima goste i iz drugih zemalja. Do sada je u radu Grafičke radionice učestvovalo 87 grafičara iz Srbije, Danske, SAD, Grčke, Bugarske, Italije, Poljske, Meksika, Makedonije, Belgije, Kanade.

Grafička radionica Sićevo 2019. predstavlja devetnaesto po redu okupljanje umetnika, grafičara u zgradi Kolonije u selu Sićevu nadomak Niša. Ovaj saziv biće realizovan u terminu: 24. do 30.juna 2019. godine.Učesnici su: Alberto Baleti iz Italije, Ilija Nikčević iz Crne Gore, Gabrijela Bulatović iz Beograda, Adam Pantić iz Beograda, Filip Misita iz Kragujevca i Ivana Stanković iz Niša.

Ovakav sastav učesnika plod je namere organizatora da radionica zadrži međunarodni karakter i okupi autore koji potiču iz različitih kulturnih miljea.  Tokom zajedničkog sedmodnevnog boravka u Sićevu umetnici  rade u tehnikama duboke ili visoke štampe i razmeniti iskustva vezana za različit pristup grafici, tehnikama rada na matrici i osobenostima štampe.

1. ALBERTO BALLETI, dolazi iz Milana gde živi i radi kao profesor grafike na Akademiji lepih umetnosti. Rođen je u Trevizu, 1968. godine.Diplomirao je na Nacionalnoj Akademiji lepih umetnosti Brera, Milano, odsek slikarstva i drugo stečeno zvanje iz vizuelnih umetnosti Akademskog instituta za arhitekturu u Veneciji. On živi na relaciji jezera Garda i Milana,Od 1996. godine predaje bakropis na Akademiji likovnih umetnosti Rpma,Sasari, Napoli, Kataniji,Fogiji, Veneciji.2007. godine dobija zvanje redovnog profesora na Akademiji u Veneciji na predmetu Kolografije i Umetničke knjige. Od 2016. godine predaje na Akademiji likovnih umetnosti  Brera u Milanu.

2. ILIJA NIKČEVIĆ, doazi iz Crne Gore. Rođen je u Nikšiću. Završio je Fakultet umetnosti u Novom Sdu u klasi prof.Slobodana Abija Kneževića. Član je ULUCG od 2008. godine. Samostalno izlagao devet puta u Novom Sadu, Nikšiću, Igalu i Podgorici. Dobitnik je dve nagrade za crtež i grafiku. Pored grafike bavi se i ilustracijom knjige. Živi u Nikšiću.

3. GABRIJELA BULATOVIĆ, rođena u Pančevu 1974. Fakultet primenjenih umetnosti završila u Beogradu na grafičkom odsekugde je i magistrirala. Predaje grafiku na Fakultetu likovnih umetnostiu Beogradu u zvanju docenta. Učestvovala na preko 200 međunarodnih i domaćih izložbi u zemlji i inostranstvu. Realizovala 11 samostalnih izložbi. Dobitnica 11 nagrada i pohvala za crtež i grafiku.

4. ADAM PANTIĆ, rođen 1962. godine u Kragujevcu.Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.Od 1994. godine aktivno izlaže u zemlji i inostranstvu. Predaje Grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u zvanju vanrednog profesora.

5. FILIP MISITA, rođen 1988. godine u Kragujevcu.Osnovne i master studije završio u Kragujevcu na Filozofsko - umetničkom fakultetu.Doktorske studije na Univerzitetu u Beogradu - Digitalna umetnost Trenutno radi na Filozofsko - umetničkom fakultetu u Kragujevcu kao asistent na odseku Grafike.

6. IVANA STANKOVIĆ, rođena 1973. godine u Nišu.Magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Biljane Vuković. Do sada je 14 puta samostalno izlagala u zemlji i inostranstvu.Učestvovala je na preko 200 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.Radi kao profesor stručnih predmeta u Umetničkoj školi u Nišu.

GRAFIČKA RADIONICA SIĆEVO 2019

Početak rada grafičke radionice Sićevo 24. jun 2019. godine u zgradi kolonije u selu Sićevu. Učesnici ovog saziva su : Alberto Balleti  (Milano- Italija), Ilija Nikćević (Nikšić- Crna Gora), Gabrijela Bulatović (Beograd), Filip Misita (Kragujevac), Adam Pantić (Beograd), i Ivana Stanković (Niš).
KONKURS 2020

ZAPISNIK SA SASTANKA
UMETNICKOG SAVETA GSLU
U zgradi Likovne kolonije u Sićevu biće u periodu od 5. do 12. avgusta organizovan „Srpsko-belgijski umetnički dijalog“ kao rezidencijalni boravak po četvoro umetnika iz Belgije i Srbije.

Manifestacija je deo cikličnog, višegodišnjeg projekta „Umetnički dijalozi“ koji organizuje Galerija savremene likovne umetnosti Niš. Projekat sadrži rezidencijalni i izložbeni deo, odnosno podrazumeva zajednički boravak i rad u Sićevu naših umetnika i autora iz neke od evropskih zemalja kao i realizaciju zajedničke izložbe naredne godine. Projekat je započet 2017. godine saradnjom sa umetnicima iz Italije.

Kako je tema ovogodišnje manifestacije „Priroda i savremeno vizuelno stvaralaštvo“
pozvani su umetnici koji svojim opusima sa različitih aspekata ( ekološkog, kulturološkog, biopolitičkog, vizuelnog...) tretiraju odnos priroda-čovek-umetnost. Učesnici manifestacije iz naše zemlje su: Milena Putnik, Jovanka Mladenović, Nemanja Lađić i Slobodan Radojković a iz Belgije: Mišel Barzin (Michel Barzin), Sofi Legros (Sophie Legros), Patricia Sonvil (Patricia Sonville) i Roman Vanvisen (Romain Van Wissen). Reč je o umetnicima različitih generacija i vokacija koji u prirodi pronalaze podsticajnu građu i kroz raznovrsne medije (grafika, skulptura, slika, video, ambijentalna instalacija) i vizuelne izraze, uglavnom na simboličan ili metaforičan način govore o imprikacijama odnosa savremenog čoveka prema prirodi.

Tokom boravka u Sićevu umetnici će imati priliku da se detaljnije upoznaju sa prirodnim i kulturno-istorijskim nasleđem Niša i okoline. U okviru pratećih aktivnosti predviđeni susreti sa kolegama iz Niša, stručnom javnošću i medijima.

Galerija SLU Niš realizujući ovaj projekat širi polje međunarodne saradnje i pospešuje proces mobilnosti umetnika i razmene umetničkih iskustava i ideja. Pošto svako od umetnika kolekciji niške Galerije ostavlja po jedno delo, projekat doprinosi i obogaćivanju fonda GSLU Niš.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.


Za GSLU Niš - Milica Todorović

Miloša Milosavljevića , umetnika koji dolazi iz Republike Severne Makedonije  ,poznajemo od  ranije kao učesnika Likovne kolonije „Sićevo 2018.“- kada se predstavio sa serijom ulja na platnu pod nazivom “Urbane asocijacije“, čiji nastvak imamo prilike da vidimo na ovoj izložbi. Likovni govor Miloša Milosavljevića  vezuje se za asocijativnu geometrijsku apstrakciju  koju na slikarski vešt način spaja  sa  lirskom apstrakcijom prepuštajući se duhovnom istraživanju u vremenu i prostoru.

Analizirajući  društvena, geo- politička i istorijska previranja na ovim  prostorima vizualizije  fenomenologiju  kulturno- istorijskog  nasleđa i stepen različitosti  postavljajući  u centar  dešavanja zidove kao metfore apsurdnih podela i sveopštih dezintegracija.

Osobenim likovnim jezikom u kome se u ritmičnoj igri smenjuje dominatnost kolorita i geometriziranih  linija prati snagu unutrašnje, skrivene energije sugerišući  svo bogatstvo  i  veličinu,  ali i nesigurnost unutar društvenih, političkih i kulturoloških  karakteristika  Balkanskog područja.
Autor se istovremeno fokusira  na  dinamične  promene  identiteta  i nastanak novih urbanih  celina  na našim prostorima  koje su  dovele do procesa sineze različitih  civilizacija.

Inkorporirajući samu ideju sa ritmom poteza, kao i  naglašenim čistim slikarski jezikom: ritmom boja, površina  i oblika prati  zanimljivu  dinamiku  unutrašnjih vizija.      

Rođen 1979.god. u Vranju. Završio je Fakultet umetnosti u Nišu u klasi prof.Đure Radonjića, a potom kao stipendista Ministarstva za nauku i obrazovanje Vlade RM završio postdiplomske studije  na Fakultetu likovnih umetnosti u Skoplju-Univerzitet „Sv. Kiril i Metodij“ u klasi prof.Rodoljuba Anastasova. Trenutno je docent  iz grupe predmeta „slikanje i slikarske tehnike“ Univerzitet FON Republika Severna Makedonija, Fakultet za dizajn i multimedije.

Samostalno je izlagao osam puta u Vranju, Solunu, Katerini /Grčka/ Velesu,Skoplju/Republika Severna Makedonija/ i Pirotu.Održao je  preko trideset kolektivnih izložbi.
Član je Udruženja likovnih umetnika Makedonije „DLUM“ od 2007.godine.

Za Galeriju SLU
Radmila Lazarević Kostić
MILOŠ MILOSAVLjEVIĆ

IZLOŽBA SLIKA „URBANE ASOCIJACIJE“
Galerija savremene likovne umetnosti Niš
Salon 77

15 - 28. avgust
U četvrtak, 22. avgusta sa početkom u 20 sati, u Paviljonu u Tvrđavi je otvaranje izložbe OSCILIRANjE koju čine slike trojice umetnika mlađe genaracije: Nebojše Adamovića, Veljka Vučkovića i Stefana Lukića.

Realizovali su po desetak samostalnih izložbi  uključujući i zajedničke nastupe u Kraljevu, Vrbasu, Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, Inđiji. U Nišu su do sada izlagali na izložbama Niš art fondacije, ovom izložbom se detaljnije predstavljaju ovdašnjoj likovnoj publici.
Nebojša Adamović je završio osnovne studije na Fakultetu primenjenih umatnosti a master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Dobitnik je nagrade Miodrag Vujačić Mirski za crtež. Najčešći motivi na njegovim slikama su fragmenti lica ili enterijera oličeni u nameštaju različitig stilova i epoha. Ovakav motivski repertoar može se doživeti i tumačiti kao sredstvo posrednog govora o uspomenama, sećanjima i prolaznosti. Ipak bez razrade konteksta istorije ili izvora, autor se koncentriše na razradu  same slikane materije vešto poentirajući sa svetlosnim akcentima.
Veljko Vučković je master studije završio na Fakultetu primenjenih umetnosti. Trenutno je na doktorskim studijama. Dobitnik je nagrade Momčilo Moma Marković za crtež malog formata, treće nagrade Niš Art fondacije i više pohvala. U njegovom slikarstvu prepoznajemo odjeke uticaja filmske umetnosti. Problemski posmatrano Veljko Vučković se primarno bavi istraživanjem varijacija preobražaja filmske u likovnu sliku. Njegove najnovije slike iz ciklusa Osumnjičeni / The suspect/ su poput filmskog krupnog plana, zapravo vešto kadrirani portreti ljudi uglavnom  skrivenog ili zamagljenog pogleda, često predstavljeni u razgovoru. Dominantna primena uglavnom sive game daje utisak tajanstvenosti i asocira na doba crno-belog filma. U  kontekstu ovih slika isčitavalo aluziju na teme sudskih postupaka i špijunaže.

Stefan Lukić je takođe diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti. Jedan semestar je proveo na Školi lepih umetnosti u Parizu. Dobitnik je nagrade za slikarstvo Fakulteta primenjenih umetnosti.  Za Stefana Lukića vizuelizacija kretanja kao fizičke kategorije je likovna preokupacija koju razrađuje koristeći za predlozak fotografije snimljene iz automobila koji se kreće promenljivom brzinom. Shodno tome svrsishodne su promene unutar samog likovnog jezika od konkretnog / sa jasno definisanim fragmentima pejzaža, auto puta ili drugih voziva/ do apstraktnog gde se okolno viđeno pretvara u međusobno nadovezujuće horizontalne površine različite obojenosti.

Trojici umetnika mlade generacije različite su preokupacije, intencije, teme, motivi, likovni pristupi i postupci a zajedničko im je poverenje u slikarstvo i sliku kao produkt duha i poseban vid komunikacije.

Njihova zajednička izložba u Nišu trajaće do 15. septembra.Za GSLU Niš
Milica Todorović