G A L E R I J A   S A V R E M E N E   U M E T N O S T I  
K e j  K o l a  s r p s k i h  s e s t a r a  1 / I I
1 8 0 0 0  N i š
S r b i j a
T e l .   + 3 8 1 1 8 5 1 3 7 0 1 :   5 1 2 6 4 0
F a x . + 3 8 1 1 8 5 1 2 6 4 2
ww.gslunis.org
P R E S S
G A L E R I J A  
S A V R E M E N E 
L I K O V N E
U M E T N O S T I
N I Š
 
 
SLIKARSTVO
G R A F I K A
SKULPTURA 
O  S  T  A  L I
M  E  D  I  J  I
 
 

Umetnički savet Galerije savremene likovne umetnosti Niš u sastavu: Dušan Otašević (predsednik), Mileta Prodanović, Perica Donkov, Sonja Vukašinović i Milica Todorović je nakon pegledavanja 96 prispelih  zahteva za izlaganje  u narednoj godini, na sednici održanoj 19. juna 2018. godine prihvatio sledeće zahteve:

Za Oficirski dom: Art Distikt (projekat Dizajn u doba Juge), Ivona Fregl (projekat Umetnost osamdesetih i devedesetih godina), Vesna Milunović, Višnja Petrović i Mile Radičević

Za Paviljon: Milica Antonijević i Dušan Novaković, Ljiljana Stojanović, Svetlana Volic, Vladimir Stanković, Dragana Žarevac i Ivana Dragutinović, Stefan Lukić, Nebojša Adamović i Veljko Vučković, Strip scena Srbije.  Status rezerve ima Snežana Rančić.

Za Salon 77: Andeja Petraković, Dejan Trajković, Goran Delić, Jelena Glišić, Milica Rakić, Miloš Milosavljević, Sanja Dević, Nataša Dejanović, Snežana Petrović, NKC.Status rezerve ima Jefimija Kocić

U Nišu, 20. Juna 2018.
Pozivno pismo za izložbu
LIKOVNI UMETNICI NIŠA
Grafička radionica u Sićevu nastala je 2005. godine.
i plod je namere Galerije savremene likovne umetnosti Niš da formira profesionalnu radionicu za grafiku.Tokom njenog formiranja, prikupljena je i nabavljena oprema kao i adaptacija prostora u zgradi Likovne kolonije u Sićevu, ispostavilo se da je o potrebi postojanja ovakvog prostora bilo reči i ranijih godina u niškim kulturnim krugovima.Pomenute 2005. Galerija je obeležila redak jubilej 100 godina od prvog okupljanja umetnika u Sićevu. S toga se činilo logično da u ovoj značajnoj godini otpočne sa radom radionica koja će činiti još jedan segment plodne aktivnosti naše Galerije.Pored Centra za grafičku i vizuelna istraživanja „Akademija“ u Beogradu i smederevske grafičke kolonije  pri Kulturnom centru praktično ne postoji grafička radionica javnog karaktera.Prvih godina postojanja umetnici su se okupljali u maju i oktobru u trajanju od po sedam dana, po osmoro umetnika iz zemlje i inostranstva.Vodeći računa da dela ostaju zbirci grafika Galerije nose snažan lični pečat i duh vremena, pozivamo autore različitih generacija i stilskih opredeljenja.Od prvog zvaničnog okupljanja u jesen 2006. godine, želja organizatora je da sastav učesnika ima međunarodni karakter. Već s proleća 2008. godine u Sićevo dolaze prvi umetnici iz inostranstva i od tada svaki saziv ima goste i iz drugih zemalja. Do sada je u radu Grafičke radionice učestvovalo 87 grafičara iz Srbije, Danske, SAD, Grčke, Bugarske, Italije, Poljske, Meksika, Makedonije, Belgije, Kanade.

Grafička radionica Sićevo 2019. predstavlja devetnaesto po redu okupljanje umetnika, grafičara u zgradi Kolonije u selu Sićevu nadomak Niša. Ovaj saziv biće realizovan u terminu: 24. do 30.juna 2019. godine.Učesnici su: Alberto Baleti iz Italije, Ilija Nikčević iz Crne Gore, Gabrijela Bulatović iz Beograda, Adam Pantić iz Beograda, Filip Misita iz Kragujevca i Ivana Stanković iz Niša.

Ovakav sastav učesnika plod je namere organizatora da radionica zadrži međunarodni karakter i okupi autore koji potiču iz različitih kulturnih miljea.  Tokom zajedničkog sedmodnevnog boravka u Sićevu umetnici  rade u tehnikama duboke ili visoke štampe i razmeniti iskustva vezana za različit pristup grafici, tehnikama rada na matrici i osobenostima štampe.

1. ALBERTO BALLETI, dolazi iz Milana gde živi i radi kao profesor grafike na Akademiji lepih umetnosti. Rođen je u Trevizu, 1968. godine.Diplomirao je na Nacionalnoj Akademiji lepih umetnosti Brera, Milano, odsek slikarstva i drugo stečeno zvanje iz vizuelnih umetnosti Akademskog instituta za arhitekturu u Veneciji. On živi na relaciji jezera Garda i Milana,Od 1996. godine predaje bakropis na Akademiji likovnih umetnosti Rpma,Sasari, Napoli, Kataniji,Fogiji, Veneciji.2007. godine dobija zvanje redovnog profesora na Akademiji u Veneciji na predmetu Kolografije i Umetničke knjige. Od 2016. godine predaje na Akademiji likovnih umetnosti  Brera u Milanu.

2. ILIJA NIKČEVIĆ, doazi iz Crne Gore. Rođen je u Nikšiću. Završio je Fakultet umetnosti u Novom Sdu u klasi prof.Slobodana Abija Kneževića. Član je ULUCG od 2008. godine. Samostalno izlagao devet puta u Novom Sadu, Nikšiću, Igalu i Podgorici. Dobitnik je dve nagrade za crtež i grafiku. Pored grafike bavi se i ilustracijom knjige. Živi u Nikšiću.

3. GABRIJELA BULATOVIĆ, rođena u Pančevu 1974. Fakultet primenjenih umetnosti završila u Beogradu na grafičkom odsekugde je i magistrirala. Predaje grafiku na Fakultetu likovnih umetnostiu Beogradu u zvanju docenta. Učestvovala na preko 200 međunarodnih i domaćih izložbi u zemlji i inostranstvu. Realizovala 11 samostalnih izložbi. Dobitnica 11 nagrada i pohvala za crtež i grafiku.

4. ADAM PANTIĆ, rođen 1962. godine u Kragujevcu.Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.Od 1994. godine aktivno izlaže u zemlji i inostranstvu. Predaje Grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u zvanju vanrednog profesora.

5. FILIP MISITA, rođen 1988. godine u Kragujevcu.Osnovne i master studije završio u Kragujevcu na Filozofsko - umetničkom fakultetu.Doktorske studije na Univerzitetu u Beogradu - Digitalna umetnost Trenutno radi na Filozofsko - umetničkom fakultetu u Kragujevcu kao asistent na odseku Grafike.

6. IVANA STANKOVIĆ, rođena 1973. godine u Nišu.Magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Biljane Vuković. Do sada je 14 puta samostalno izlagala u zemlji i inostranstvu.Učestvovala je na preko 200 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.Radi kao profesor stručnih predmeta u Umetničkoj školi u Nišu.

GRAFIČKA RADIONICA SIĆEVO 2019

Početak rada grafičke radionice Sićevo 24. jun 2019. godine u zgradi kolonije u selu Sićevu. Učesnici ovog saziva su : Alberto Balleti  (Milano- Italija), Ilija Nikćević (Nikšić- Crna Gora), Gabrijela Bulatović (Beograd), Filip Misita (Kragujevac), Adam Pantić (Beograd), i Ivana Stanković (Niš).
KONKURS 2020

ZAPISNIK SA SASTANKA
UMETNICKOG SAVETA GSLU
U utorak, 2. jula u Oficirskom domu je otvarena izložbe „Likovni umetnici Niša“. Ovogodišnja izložba sadrži radove četrdesetoro umetnika različitih generacija.

Izložba „Likovni umetnici Niša“  je jedna od tradicionalnih izložbi koju priređuje Galerija savremene likovne umetnosti od svog osnivanja (1970), sa namerom da promoviše i prezentuje aktuelno stvaralaštvo umetnika sugrađana. Utemeljena na kriterijumima stvaralačkog pluralizma i široke demokratičnosti, izložba doprinosti identifikaciji i afirmaciji personalnih karakteristika autorskih izraza i postaje mesto susreta kreativnih potencijala stvaralaca koji žive i rade u Nišu.

Ovako koncipirana izložba je neminovno heterogenog karaktera, pokazuje raznolikost narativa, likovnih stilova i izraza,  može se doživeti i  kao kaleidoskop različitih misli, osećanja i poruka saopštenih po zakonitostima sadejstva indivirualnih poetika i univerzalne estetike.

Dragocena je činjenica da neki od umetnika najmlađe generacije (Danijela Dimitrijević, Jana Mitrovska, Marija Curk, Milena Krstić, Vukašin Stanković, Danilo Paunović, Natalija Đorđević) po prvi put učestvuju na izložbi ovog karaktera. Praksa učešća na kolektivnim izložbama značajna je posebno za njih da savladaju iskušenja javnog umetničkog života, da rade na izgradnji samopouzdanja.

Dominatno sačinjena od slika, grafika i crteža, sa rasponom od umetnika bogatih i razvijenih karijera koji su svoj likovni diskurs decidno definisali do onih koji tek grade svoj umetnički program težeći ka personalnom i umetničkom zrenju,  ovogodišnja izložba nas uverava da je likovna scena Niša brojna, dimanična, likovno eksplizitna i ubedljiva što je čini izuzetno važnim činiocem kulturnog života grada i zemlje.

Neki od zastupljenih umetnika su: Miroljub Đorđević, Miroslav Anđelković, Đuro Radonjić, Miodrag Anđelković, Miroljub Kostić, Slavica Curk, Ljubiša Brković, Franc Curk, Katarina Đorđević, Jadranka Mišić Pejović, Zoran Kostić, Bratislav Bašić, Branko Nikolov, Boris Kandolf, Ivana Stanković, Nikola Marković...

Izložba će trajati do 22. jula

Za GSLU Niš
Milica Todorović