G A L E R I J A   S A V R E M E N E   U M E T N O S T I  
K e j  K o l a  s r p s k i h  s e s t a r a  1 / I I
1 8 0 0 0  N i š
S r b i j a
T e l .   + 3 8 1 1 8 5 1 3 7 0 1 :   5 1 2 6 4 0
F a x . + 3 8 1 1 8 5 1 2 6 4 2
ww.gslunis.org
P R E S S
G A L E R I J A  
S A V R E M E N E 
L I K O V N E
U M E T N O S T I
N I Š
 
 
SLIKARSTVO
G R A F I K A
SKULPTURA 
O  S  T  A  L I
M  E  D  I  J  I
 
 

Umetnički savet Galerije savremene likovne umetnosti Niš u sastavu: Dušan Otašević (predsednik), Mileta Prodanović, Perica Donkov, Sonja Vukašinović i Milica Todorović je nakon pegledavanja 96 prispelih  zahteva za izlaganje  u narednoj godini, na sednici održanoj 19. juna 2018. godine prihvatio sledeće zahteve:

Za Oficirski dom: Art Distikt (projekat Dizajn u doba Juge), Ivona Fregl (projekat Umetnost osamdesetih i devedesetih godina), Vesna Milunović, Višnja Petrović i Mile Radičević

Za Paviljon: Milica Antonijević i Dušan Novaković, Ljiljana Stojanović, Svetlana Volic, Vladimir Stanković, Dragana Žarevac i Ivana Dragutinović, Stefan Lukić, Nebojša Adamović i Veljko Vučković, Strip scena Srbije.  Status rezerve ima Snežana Rančić.

Za Salon 77: Andeja Petraković, Dejan Trajković, Goran Delić, Jelena Glišić, Milica Rakić, Miloš Milosavljević, Sanja Dević, Nataša Dejanović, Snežana Petrović, NKC.Status rezerve ima Jefimija Kocić

U Nišu, 20. Juna 2018.
U  Gradskoj galeriji Kotor u četvrtak 9. maja biće otvorena izložba Galerije savremene likovne umetnosti pod nazivom  Dela stranih umetnika u fondu GSLU Niš . 

Galerija savremene likovne umetnosti Niš je od osnivanja 1970.godine uspostavila i negovala saradnju sa stranim umetnicima. Oni su se rado odazivali pozivu da svoja dela prezentuju  u izložbenim prostorima naše ustanove - u prvo vreme u Paviljonu i Salonu 77 u Tvrđavi, kasnije u Galeriji „Srbija“ i  Oficirskom domu.
Umetnici iz inostranih zemalja bili su rado viđeni gosti u sazivima Likovne kolonije „Sićevo“. Nastavljajući misiju koju je davne 1905.godine započela čuvena Nadežda Petrović, Galerija SLU je od svojih početaka, septembra svake godine  u selu Sićevo nadomak Niša organizovala desetodnevnu koloniju, tokom koje su se umetnici  družili i stvarali okruženi živopisnom prirodom  klisure. Iako je početna ideja Nadežde Petrović bila okupljanje slikara iz zemalja bivše Jugoslavije, Galerija je već od  prvih godina pozivala i stvaraoce iz inostranstva, pa već osamdesetih godina u Sićevo dolaze umetnici iz  Norveške, Švedske, Švajcarske, Nemačke i Bugarske. Kolonija je poprimila međunarodni karakter i uprkos ratnim dešavanjima i ekonomskoj krizi devedesetih, iz godine u godinu, bilo je sve više učesnika iz stranih zemalja- Grčke, Jermenije, SAD, Rusije, Kanade, Kine, Japana... Takođe, Sićevo je vremenom prestalo da bude mesto okupljanja isključivo slikara, već se u koloniju pozivaju i vajari, grafičari... Inspirisani prirodom  kraja, neopterećeni  tematskim okvirima, umetnici iz celog sveta , beležili su svoje unutašnje doživljaje,impulse, razmišljanja, oblikujući ih na sebi svojstven način, kroz sopstveni umetnički izraz. Pored motiva prirode i ličnih impresija, motiv klisure obasjane čudesnom svetlošću, prikazan različitim slikarskim metodama, dominira delima tokom dugog niza godina.
Sićevački pejzaž u proleće, živopisni krajolik i jednostavna arhitektura  bili su  inspiracija učesnicima Grafičke radionice, koju  Galerija SLU organizuje od 2005.godine. Do sada je u bižljivo biranim sazivima radionice stvaralo blizu devedeset umetnika iz Srbije, Bugarske, Grčke, Italije, Kanade, Belgije, Meksika, Poljske.

Zahvaljujući Likovnoj koloniji „Sićevo“ i Grafičkoj radionici „Sićevo“  fond ustanove značajno je obogaćen delima stranih umetnika.   
Manji broj slika, grafika, skulptura i crteža poklon su onih koji su izlagali u Galeriji.

Izložba u Gradskoj galeriji  Kotor prilika je da  Galerija savremene likovne umetnosti Niš prezentuje retko izlagane grafike stranih umetnika, nastale u periodu od 1980- 2018.godine, uglavnom u Sićevu. Pred posmatračem je dominantan motiv prirode, klisure, sićevačkog pejzaža, koji su stvaraoci iz različitih krajeva sveta -Bugarske, Švajcarske, Japana, Mađarske, Danske, Belgije, SAD, Francuske, Italije, Velike Britanije, Meksika,  tradiconalnih ili savremenih opredeljenja,  oblikovali   sopstvenim stilskim pristupima i grafičkim  tehnikama, izražavajući  sopstvene impresije, emocije, želju za umetničkom i ličnom slobodom, upoznavanjem novih sredina i ljudi. Nesumnjiv uticaj imala je atmosfera zajedničkog rada i stvaranja u koloniji, razmena umetničkih i ličnih iskustava, kao i druželjubivost i neposrednost meštana ovog kraja, bez obzira na jezičke barijere. 

Saradnja sa umetnicima iz inostranstva  višestruko je značajna ne samo za ustanovu i za fond,  već i za umetnike iz Niša i Srbije, jer se pored razmene iskustava i ideja otvaraju mogućnosti za afirmaciju naše umetničke scene u svetu. Galerija savremene likovne umetnosti Niš će i u narednom periodu nastaviti da neguje saradnju sa stranim stvaraocima, kroz izložbene aktivnosti, učešće u sazivima kolonija i rezidencijalnim programima,  u nadi da će njihova dela biti u prilici da prezentuje široj javnosti.  

Izložba će biti otvorena do 22.maja.

Emilija Bilić, kustos
                                                  IZLOŽBA LjILjANE STOJANOVIĆ „VIBRACIJE SVETLOSTI“

PAVILjION U TVRĐAVI 7- 26.maj

OTVARANjE IZLOŽBE  UTORAK 7. maja u 19 časova

„...Tako je jednom specifičnom postupnošću transformacije motiva umetnica definitivno prešla u oblast kosmologije, što joj je nudilo bezbroj mogućnosti plastičkog ritmovanja, igre… Ona neprestano stvara nove i nove varijante sferoidnog kretanja, prelamanja, treperenja, kruženja, linearnog zračenja…Tu su primordijalni univerzalni oblici optimističke spirale i lavirinta kao ezoteričnog pojma iracionalnosti i haosa. Ovi motivi se često nalaze u delima mnogih stvaralaca, pa i onih sa pomenute izložbe, ali su različiti načine interpretacije i postignuti nivoi plastičke i poetske ekspresije...
Ljiljana Stojanović u svim grafičkim tehnikama demonstrira veliko zanatsko umeće i izvođačku kreativnost u postignutoj lirskoj poetičnosti, uz adekvatnu ikoniku i vrhunski senzibilitet za grafičku materiju. U tome često veliki doprinos daje grafička podloga - otisak na ručno rađenom papiru koji ona, najčešće, sama izrađuje; njegova gustina, providnost, transparentnost kolorističkih čestica od različitih materija koje ubacuje u pulpu tokom procesa izrade. To je sastavni deo njene umešnosti, radoznalosti i maštovitosti pri stvaranju raznovrsnih i raznobojnih struktura papira koji postaje ravnopravan plastički elemenat u ekspresiji grafičke slike.“

Ljiljana Slijepčević

Ljiljana Stojanović  rođena je 1955. godine u Ljubljani. Diplomirala na Odseku grafike Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu 1979. godine. Završila postdiplomske studije na Odseku grafike Fakulteta likovnih umetnosti 1982. godine u Beogradu. Član ULUSa od 1980. godine.Član ULUPUDSa od 2011. godine u zvanju istaknutog umetnika.
Dobitnik je brojnih nagrada od kojih su značajnije:
-  Nagrada za grafiku na XX likovnim susretima, Subotica; 1983.  1990.  - Zlatno pero Politikinog zabavnika na 33. Zlatnom peru Beograda; 1995.  1996. - Nagrada za grafiku na 37. Oktobarskom salonu, Beograd;  GK, Beograd; 1999. - Pohvala na Međunarodnoj izložbi EX LIBRIS-a 800 godina Hilandara, Beograd;  - Zlatna igla na 80. Prolećnoj izložbi ULUSa, Beograd; -  2002. - Mali Pečat Galerije Grafički kolektiv, Beograd;  2009.   2010. - I nagrada za crtež, Galerija 107, Zemun;  - Diploma na Trećem međunarodnom bijenalu  EX LIBRIS DUNAV  2010. Istorijski arhiv, Pančevo;  2011.-  Plaketa 43.majske izložbe  ULUPUDSa, Kreativna košnica, MPU, Beograd; 2012. I nagrada za  akvarel na 2.međunarodnom bijenalu akvarela, Galerija A, Beograd

Do sad je samostalno izlagala pedesetak  puta u Beogradu, Kragujevcu, Čačku,Tivtu,Ulcinju, Požarevcu, Inđiji, Jangon, /Mjanmar/ , od toga u Nišu dva puta /1986. i 2006.godine/.
Radovi se nalaze u zbirkama muzeja: Narodni muzej, Beograd; MSU, Beograd; Muzej grada Beograda, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad; Muzej grafike, Brunik, Italija; Nacionalni Muzej Jangon, Mjanmar: GSLU Niš; Narodni muzej, Kraljevo; Kabinet grafike JAZU, Zagreb; Narodni muzej, Požarevac, Savremena galerija, Zrenjanin... i mnogobrojnim privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.
Najava izložbe  ‘80 i ‘90 danas - The Rhythm Divine

Izložba ‘80 i ‘90 danas - The Rhythm Divine predstavlja jedan od mogućih izbora radova umetnika koji su prihvatili načela postmodernizma (generacije ‘80 i ‘90 ali i određeni broj umetnika koji su se na umetničkoj sceni Srbije pojavili ‘70 godina 20. veka).  Radovi predstavljeni na izložbi datiraju iz perioda od ‘80 do danas, te se “danas” u naslovu izložbe istovremeno odnosi i na recentnu produkciju navedenih umetnika i na današnju recepciju njihovih umetničkih dela nastalih tokom ‘80 i ‘90 godina.
U želji da novoj, mladoj publici predstavimo različite načine iščitavanja umetničkog dela na primerima  savremene produkcije, krećemo od ritma kao jednog od ključnih pojmova za razumevanje ne samo umetnosti (i ne samo vizuelne, već i književnosti, muzike, baleta, pozorišta i filma), nego i celokupnog mikro i makro univerzuma i života u njima. U vizuelnim umetnostima možemo govoriti o ritmu boje, linija, površina, oblika, ritmu punog i praznog ali ga prepoznajemo i u inkorporaciji i iščitavanju koncepta (ideje) i u realizaciji (ritam poteza). Ritam predstavlja nit koja celini elemenata kompozicije daje dinamiku. Kao izvesna pravilnost u ponavljanju, ritam određuje tempo naše percepcije umetničkog rada.
Koncept izložbe (pitanje ritma u vizuelnom i konceptualnom iščitavanju umetničkog dela) ne treba shvatiti kao “ulaznicu” koju publika dobije i onda u svim izloženim delima teži da prepozna isključivo dobijeni “zadatak”, jer je svako umetničko delo mnogo više od onoga šta nam bilo koji koncept može predočiti. Koncept treba shvatiti samo okvirno, kao jedan od mnogobrojnih mogućih vidova objedinjavanja inače autonomnih radova koji sadrže mnoštvo različitih vrednosti i nivoa značenja. 
U današnje vreme, kad je sve sintetizovano, “kompresovano”, jer jedino kao takvo može da odgovori brzini i velikoj količini informacija koju nam savremeni život nameće, mnogi će se pred nekim od ovih umetničkih dela naći kao pred zidom. Ostajuću u okvirima stručnosti, izložbom ‘80 i ‘90 danas - The Rhythm Divine ART-ZUM teži da razjasni, da olakša i približi percepciju umetnosti postmoderne, ali ne i da je banalizuje.

Ivona Fregl, istoričar umetnosti


Umetnici:
Aleksandar Rafajlović, Anica Vučetić, Darija Kačić, Dobrivoje Krgović, Đorđije Crnčević, Dragoslav Krnajski, Dušan Petrović, Igor Antić, Marija Dragojlović, Nina Todorović, Perica Donkov, Slobodan Kojić, Slobodanka Stupar, Srđan Apostolović, Vladimir i Milica Perić, Vladimir Ristivojević i Zdravko Joksimović.

Zajedno sa prof. Rakićem i Dragišom Mirkovićem uključila se u rad radionice Vacuum Pack. Ova radionica se kroz multidisciplinarni pristup bavila istraživanjem društvenih, kulturnih, političkih okolnosti, oblikujući svoje stavove kroz projekte iz oblasti savremene vizuelne kulture i komunikacije.Nasuprot pomenutim temama kojima se bavio Vacuum Pack Andreja ih potpuno zanemaruje , njena osnovna preokupacija je likovnost nastala pod uticajem prostora, njegovih dimenzija, oblika, mogućnosti koje pruža.Želja za stvaranjem i preoblikovanjem postojećeg, pojačava umetničke porive, gradeći mrežu kroz koji se prolazi, povezuje i stvara interaktivni objekat. .. Noseći element umetničke instalacije je prostorni crtež koji je implementiran u postupku anamorfoze. Na ovaj način se suptilno naglašava odsutna prisutnost objekta u kome se plete klupko.

Rad ovakvog tipa prvi put je izveden 1998. godine u centru za vizuelnu kulturu „Zlatno oko „ u Novom Sadu, Galeriji Doma Omladine u Beogradu, 2014. i u Modernoj Galeriji „Likovni susreti“ u Subotici.

Veliko iskustvo stečeno u radu Otvorenog kruga i Vacuum Pack sada je u njenom individualnom radu izoštrenije, potpunije i jednostavnije izvedeno sa istaknutim likovnim sažetkom.

Za GSLU Niš Sonja Vukašinović
POZIVAMO VAS NA SVEČANO OTVARANjE IZLOŽBE

KLUPKO- prostorni crtež / instalacija
ANDREJE PETRAKOVIĆ
u Salonu 77 , 15. maja 2019. u 19 sati


Izložba Andreje Petraković nosi naziv KLUPKO i predstavlja prostorni crtež - instalaciju. Izgled rada diktira sam prostor u kome se izložba postavlja i potpuno je jedinstven i neponovljiv. Umetnica dolazi sa namotanim klupkom elastičnog materijala i odmotava ga pokušavajući da sa njim iscrtava unutar izložbenog prostora.

Andreja Petraković je rođena 1973. godine u Somboru. Diplomirala i magistrirala na Fakultetu umetnosti u Novom Sadu, najpre na vajarstvu u klasi prof.Borislava N. Prodanovića a kasnije na digitalnoj slici kod prof. Dragana Rakića.
J A V N I  K O N K U R S

ZA IZLAGANjE TOKOM 2020. GODINE
U IZLOŽBENIM PROSTORIMA
Pozivno pismo za izložbu
LIKOVNI UMETNICI NIŠA